Търсене

Знаци за пране на дрехи

От somaha,
декември 19, 2022

Пълно ръководство за различните видове знаци за пране на дрехи и значението им

Етикетите на дрехите са онези малки, полезни неща, които ни насочват как да се грижим по най-добрия начин за облеклото ни. Може да се каже, че това е наръчникът за всяка една дреха, дали е подходяща за гладене, сушене на висока температура, пране на ръка и химическо чистене. Символите за пране са едни и същи из нашите географски ширини и всички ги познаваме. По-долу ще ви разкажем повече за знаците и как да се ориентирате най-лесно.

Различните видове знаци за пране на дрехи

За да избегнете редица проблеми с вашите детски, мъжки или дамски дрехи, то задължително е необходимо да можете да разпознавате символите за пране, за гладене и за сушене написани на етикетите. В противен случай рискувате качеството на дрехата да се наруши, цветовете да избледнеят, материята да се разтегне и други неприятни последствия.

Съществуват три основни категории символи при изпиране на дрехи: такива, които ви казват какъв тип пране да използвате и на колко градуса, такива, които ви казват от какъв вид плат са направени дрехите, и такива, които ви казват какъв вид перилен препарат да използвате. Съществува и четвърта категория символи за пране, която не е толкова разпространена - за ръчно пране. Освен това, на някои етикети има и препоръки какво да бъде сушенето на дрехите и при каква температура трябва да се настрои сушилнята, ако се използва такава. Този символ за сушилнята е необходимо да се следва стриктно, защото топлината може изцяло да увреди определени тъкани.

Символите не се отнасят само за прането на дрехи, ами и за прането на кърпи, чаршафи и изобщо всякакъв домашен текстил. Винаги си струва да се фокусирате върху етикетите на производителя за инструкции, когато перете. Не забравяйте и редовно да почиствате пералнята си. Основната ви цел е необходимостта да се погрижите така за облеклото си, че да му осигурите възможно най-дълъг живот. Разбирането на знаците за пране също ще ви помогне и да перете по правилния начин и да поддържате пухкавите дрехи мекички, а шарените с наситени цветове. По този начин дрехата може да се запази дълго време в добро състояние.

Както сами се досещате, когато пуснете дрехите при температура (30 C, 40 C 60 C), която не е съобразена с материята им, много вероятно е цветовете им да избледнеят или по-лошо да се разтекат върху другите дрехи в пералнята. Символите за пране не трябва да бъдат пренебрегвани, ако не искате всичките ви светли дрехи да станат сиви, черни или пък червени. Много от производителите предупреждават по-деликатните материи да бъдат поддържани само с пране на ръка и сушене на простир, а не в сушилня.

Декодер на етикетите за пране

Символите за пране показват дали дадена дреха може да се пере в пералня и на какви градуси. Етикетите на дрехите съдържащи тази информация са с малка ваничка, в която има написани цифри на максималните градуси, позволени за настройка на температура на пране (30 C, 40 C 60 C). Ако под ваничката е напечатана една черта, то това означава, че дрехата може да се пере на програма за синтетика, а ако има две черти, то тогава програмата е необходимо да бъде изключително лека, съобразена за вълна.

Ако пък във ваната има ръчичка, то това е ясен знак, че дрехата не се пере в пералня, а само на ръка. Тези дрехи не е добре да се перат с гореща вода, а с такава на сравнително ниска температура. В противен случай е възможно свиване или раздърпване на материята при пране, заради това не рискувайте и използвайте студена вода. Това важи с особена сила за дрехи от деликатни материи. Ако обаче обърнете внимание на етикетите на дрехите предварително, може да се справите със задачата без загуби.

Ако етикетът показва само иконата на ваната с вълнообразна линия, използвайте нормален цикъл за въпросния артикул.

Етикетите за сушене

Квадратът с кръг в него показва, че артикулът може да се суши в сушилня. Два реда под символа означават деликатен или нежен плат. Квадрат с кръг в него с кръст върху него означава, че не трябва да сушите в сушилня. Символ за сушене в сушилня със запълнен кръг показва, че не трябва да се използва топлина, защото материята ще пострада. Ако символът за сушене в сушилня има една точка в центъра, това означава, че е необходимо да се използва настройка за ниска температура на сушене. Две точки означават средна топлина. Три точки - можете да използвате висока температура. Доверявайте се на символите за сушене върху етикетите и не се опитвайте да експериментирате, за да не нарушите целостта и добрия външен вид на дрехата. Всеки символ е създаден с грижа към клиентите, така че не ги пренебрегвайте.

Многообразие на символите за пране

Всички знаем, че за да бъде избелена една дреха, е необходимо да се използва белина. Тя обаче може да навреди много на цветовете и освен петното, да избели и онези части от дрехата, които не бихме искали да са избелени. Заради това е добре да знаете какво означават символите за пране с избелване с белина. Ако забележите триъгълник, който е празен отвътре, то това означава, че спокойно можете да използвате белина върху плата.

Триъгълник с две ъглови линии вътре показва, че трябва да използвате белина без хлор. Ако видите кръст върху триъгълника, тогава не се препоръчва използването на никаква форма на избелващи продукти.

За гладене при всякаква температура на етикетите пък се използва символ на ютия. Важно е да внимавате за този символ, защото ако той е различен от просто ютия, е възможно да изгорите дрехите си по начин, по който да не могат да бъдат спасени след това. Ако в ютията има една - единствена точка, то можете да използвате гладене при ниска температура, ако пък са две точки, тогава дрехата може да се глади на средна температура. Три точки - висока температура. Точно както и при триъгълника за избелването, така и при ютията, ако символът е задраскан с кръст означава, че гладене, при каквато и да е сила на ютията не е разрешено. Това най-често се отнася за гладене на дрехи от изключително деликатни материи, които топлината от ютията би разтопила. Ако материята не се глади, по-добре не експериментирайте. Пране и гладене винаги са деликатна задача, която с времето става по-лесна, но първоначално може да изглежда малко по-обезсърчаваща.

Символът за химическо чистене е кръг, който ако е задраскан, означава, че не трябва да носите тази дреха на химическо, а ако е празен, че е позволено. Този символ за химическо чистене може да притежава и буква вътре в него. Тя обозначава препаратите, които могат да бъдат използвани по време на самото химическо чистене. Например ако в кръга има разположено P, това значи, че е позволено материята да бъде обработвана чрез химическо чистене с всеки тетрахлоретилен разтворител. Ако има F, то тогава само чрез химическо чистене с петролен тетрахлоретилен. Също така, права черта разположена някъде около кръгчето, също означава, че по време на химическо чистене може да не трябва да бъде използвана пара или пък много горещина.

Трябва да обърнем внимание какво означава и онзи символ със задраскана ваничка на етикета. Това е международното означение, че не трябва да използвате пералня при пране на дрехите, независимо дали е при ниска температура или при средна.

Различни начини за пране на дрехи и защо не трябва да перете белите дрехи с тъмните

Съществуват няколко начина за изпирането на дрехи. Един от тях е ръчното пране. Друг начин е машинното пране. Двата метода обаче могат да бъдат много различни по отношение на начина, по който почистват дрехите ви, както и на начина, по който трябва да действате.

Първо, никога не трябва да смесвате бели и тъмни дрехи в едно и също пране, защото това ще доведе до мръсно бели и сивкави петна. Второ, винаги трябва да сте сигурни, че използвате подходящата температура на водата за вашия тип дрехи. Ако перете нещо с вълна например, то трябва да се спрете на студен цикъл, защото горещата вода може да свие вълнените влакна. И накрая, ако използвате белина или друг препарат за премахване на петна върху белите дрехи, уверете се, че не е смесен с перилен препарат или омекотител, защото това може да предизвика реакция, която да съсипе качеството на дрехите ви.

Върху етикетите на дрехите всички гореизброени правила са описани. Включително и тези за сушене на плата, пране и гладене. Възможно е етикета на вашата дамска блуза или панталон, да не дава точни насоки с какви дрехи можете да ги изперете, но със сигурност не рискувайте с дрехи с твърде различни цветове. Тъмните нюанси често пускат боя при пране с гореща вода и може да зацапат дрехите ви в светли нюанси. Ако например изперете черна блуза с гореща вода, то тя със сигурност ще пусне малко количество боя. Съответно, ако сте добавили при черните дрехи светли, те ще се оцветят. След това ще се чудите как да им върнете истинските цветове. Понякога и химическото чистене не може да помогне, така че не подценявайте нито един символ, напечатан на етикета на дрехата. Тези символи за насоки са там, за да ви бъдат от помощ.

Каква е разликата между деликатното машинно пране и ръчното пране?

Ако сте се чудили какво означава деликатно машинно пране, то това е цикъл на вашата пералня, който е без центрофуга. Също така прането става на много ниски градуси. Ще срещнете препоръка за деликатно пране върху синтетика, коприна или сатен. Когато зареждате пералнята с такива дрехи е най-добре, да не я товарите много. Най-често до 2 кг е препоръчителното тегло. Пране при тази температура запазва тъканите и цветовете максимално. Общо взето пране при температура от 30 градуса се води за щадящо. Разбира се сушене на такива дрехи в сушилня не е препоръчително.

Пране в мивката на ръка може да бъде доста нещадящо, особено ако сте свикнали да търкате петна. За някои материи това е пагубно. Нещо повече при температура на водата, която е над 30 градуса това може да увреди дрехите ви точно както и пране в пералня. Най-добре е да перете на ръка със студена вода или поне с хладка. Винаги се съобразявайте с написаното при етикета на дрехата.

Бъдете сигурни, че винаги използвате правилния цикъл на пералната машина с тези 4 прости стъпки

Обърнете внимание на характеристиките на всеки цикъл. Различните цикли перат на различни градуси (30 C, 40 C 60 C) и времетраенето им е различно. Някои използват и центрофуга, други - не. Изобщо може да бъде доста трудно да определите програмата на пералнята и на сушилнята. Заради това следвайте правилата по-долу.

Първо сортирайте дрехите по сила на замърсявания и по цветове. Ако дрехите ви са силно замърсени и тъмни ги сложете на една купчина, ако са светли или леко замърсени - на друга.

Проверете какво пише върху етикетите на всяка една дреха и пране при каква температура трябва да прилагате върху тях. При температура от 30C сложете само дрехите, които се нуждаят от деликатно пране при ниски градуси. Ако пък имате цяла купчина с дрехи за пране при температура 50C или 60C, тогава те най-вероятно са с големи петна и много замърсявания. Огледайте добре за дрехи с петна, които имат нужда от белина за избелване или препарат без хлор, за да ги почистите по-прецизно. Също така преценете и дали не е по-добре да занесете някои директно на химическото чистене, което използвате. След като приключите с тази стъпка, можете да заредите пералнята.

Внимателно изберете дължината на програмата и дали тя да има центрофуга или гладене на дрехите. Последната стъпка е да нагласите и температурата. За да пуснете пране в пералнята никак не е сложно и не се изискват специални умения. Единственото важно условие е да разделяте дрехите и да четете етикетите. Пране и гладене са едни от навиците, които ще ви помогнат да живеете самостоятелно. Дори можем да кажем, че прането се е превърнало в символ за самостоятелност. Който може да пусне пералня и всички дрехи да излязат от нея добре изпрани означава, че може да живее сам.

Безспорно, да се полага грижа за състоянието на дрехите е отговорно, но в същото време и удовлетворяващо, занимание. Надяваме се, че сме ви помогнали да полагате по-добра грижа за вашите дрехи и при непознати материи, да можете да се справите успешно с тяхното поддържане.

ул. Отец Паисий 2, Пловдив
envelopephone-handsetmap-markermagnifiercross