Търсене

Универсална таблица с размери на дрехи

От somaha,
ноември 16, 2022

Модната индустрия и онлайн търговията на дребно изминаха дълъг път, но в крайна сметка направиха пазаруването изключително удобно. Единственото по-трудно нещо си остана оразмеряването на продукти и поръчването на правилния размер. Предоставили сме ви таблица с размерите, които са на нашите дрехи. Нека да видим кои са универсалните размери и как най-бързо да поръчате мъжки или дамски дрехи, които сте си избрали в правилния размер.

Историята на стандартизираната система за размери на дрехите и нейното възникване

Универсалното оразмеряване е сравнително скорошно изобретение, но най-ранните записи наподобяват съвременните стандарти за измерване и датират от Средновековието. През 1589 г. Хуан де Алсега, испански шивач и математик, обръща внимание на това какво количество плат с различна ширина е необходимо за всяка дреха. По това време обаче никой не се е занимавал с различните размери, защото дрехите са се правили индивидуално, а с количеството разход, който трябва да направи шивача, за да ушие дрехата.

През 19 век обаче нуждата от стандартна система за размери започва да се усеща, защото всички шивачи работели по различен начин. По време на Наполеоновите войни (1803–1815), Кримската война (1853–1856) и Американската гражданска война (1861–1865) е трябвало да се шият униформи и затова бива разработена система за оразмеряване на цялото тяло, което прави възможно изчисляването и на другите размери въз основа на един вече измерен. Например по обиколка на гърдите, да се прецени и обиколката на таза и височината на човек. Може да се каже, че военните утъпкват пътеката на масовото производство и съвсем скоро повечето облекло се шиело по този начин за всички, а не само за войниците. Създава се първата таблица с размери.

Мъжки дрехи, които са били готови за носене, стават все по-индустриализирани, докато дамското облекло продължава да се идентифицира с домашните дрехи. Използваната номерация все още е твърде различна и за него таблица няма. По-долу обаче ще ви разкажем подробно защо дамското облекло е по-трудно за оразмеряване.

Световното стандартизиране

Това са така наречените алфа размери - S, M, L и XL, които се използват за тениски и еластични ежедневни дрехи. Цифровите размери 42, 44, 38, 40, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60, 92, 96, 68, 72, 73, 77, 88, 92 , 102, 104, 108, 110, 100 са сложни за използване и е решено те да бъдат събрани по 2 или по 3 номера под една буква - XS, XXS, S, M, L, XL, XXL, 3XL, 4XL. Това обаче прави тези алфа размери малко по-неточни. В случай че става въпрос за мъжки анцуг или дамски клин, това няма чак такова значение, но ако трябва да се определи размер на дамско сако или палто, това вече може да бъде проблем.

Алфа-базираното оразмеряване е част от европейския стандарт EN 13402, който е разработен за първи път през 1996 г. Неговото буквено кодиране опростява производствения процес, с по-малко артикули с различни размери за производство. Той също така опростява транспонирането в международни размери и прави онлайн пазаруването по-лесно за клиентите.

Поглед отблизо към универсалната таблица с размери на дрехите и как същите се определят по света

Международни размери

Европейските шивачи са първите, които проявяват интерес към анатомичните размери на тялото и техните пропорции. Диаграма на измерванията, взети от голи тела, е намерена в немска шивашка книга, написана от Ж. Бернхард от 1810–1820 г. Той публикува добре разработена система за определяне на размера на жените, която илюстрира големите разлики в производството на облекло за жени в различни части на Европа.

През 1822 г. Е. А. Барде пък описва два метода за класифициране. При единия - моделът се начертава върху квадратна хартия и квадратите представляват измерванията на бюста. След това моделът може да се коригира за по-големи или по-малки размери. При другия метод - размерът на шаблона се променя с помощта на различни дължини измерени с шивашки метър с по-малки или по-големи стъпки. Този метод е използван и от художници, архитекти и скулптори за мерене на обиколката не само на човешкото тяло, ами и на скулптори, произведения на изкуството и т.н. Бил е по-лесен да се правят изчисления, защото шивашкият метър можел лесно да се сгъне на различни части.

Друга система за класифициране, създадена от френския шивач Гийом Компаинг, се основава на метод, използван от архитекти, който разделя правоъгълници на квадрати, за да се създадат чертежи в различни мащаби. Компаинг осъзнава, че ако ленти хартия, представящи различни размери на гърдите, могат да бъдат разделени на няколко еквивалентни единици, то всяка основна конструкция на модел може да бъде мащабирана в по-голям или по-малък размер. По-късно системата е използвана в сантиметри и инчове от шивачи в цяла Европа и Америка. През 1885 г. W.B. Полок кандидатства за първия патент в областта на измерването на размера на облеклото. По време на процеса той открива, че населението на много развити страни средно е пораснало на височина.

Оразмеряване във Великобритания

След Кримската война професиите с бели якички водят до увеличено търсене на костюми сред средната класа, но облеклата не се правели по индивидуални, а по основните размери. Някои от производителите просто купували едно добре ушито яке и го разглобявали на съставните му части, за да получат основен модел за класификация. Така по-лесно и пропорционално се увеличавал размера за по-големите номера.

Първата световна война дава тласък на фабричното производство в Англия и фабриките за облекло внезапно разполагат с огромен брой мерки на мъжкото тяло. След това във Великобритания стават популярни системите за определяне на размери, които се основават на обиколката на гърдите и талията. Системата на Лийдс е приета за универсална система в страната.

Женската мода е изоставала по това време, защото жените не са посещавали шивачи и данните събрани за тях са били недостатъчни. Между 1908 г. и 1913 г. парижката мода най-накрая се отдалечава от корсетите и естествената форма излиза на преден план. Нагласите на жените към носенето на готово облекло също започнали да се променят.

В началото на 20-ти век много британски производители възприемат американската система за оразмеряване, тъй като повечето от таблиците с размери, налични във Великобритания по това време, са били противоречиви и объркващи. Ранното британско оразмеряване изглеждало по този начин - SW, W, OS, XOS, EOS, XXOS и SOS. Това е била използваната таблица с размери и от клиенти и търговци и от производители.

Оразмеряване в САЩ

По време на Гражданската война в Америка федералните агенти вземат мерките на хиляди новобранци и откриват нови модели за комбинирани измервания на гърдите, талията и краката. Това в крайна сметка формира основата за единен набор от размери, който бива въведен в гражданското мъжко облекло. След това са им предоставени костюми със среден размер с вариации в дължината.

През 1881 г. американският шивач Чарлз Хеклингер създава първата систематична таблица за размери на жени. Това включва създаването на „общи“ модели за различните типове тяло. Вариациите в размерите на гърдите и бедрата са трудни за оприличаване на един размер. Най-голямото предизвикателство обаче остава формата на бюста и размера на дамската гръдна обиколка. Разликите в размера между талията и самата гръдна обиколка при различните жени често са затруднявали производителите на конфекция. Ако дама иска дреха по мярка, то шивачът трябва да направи средно 11 измервания, включително и на самата ѝ гръдна обиколка, ханш, талия, дължина на краката и ръцете.

През 1970-1980 година почти всички вече използват универсална система за размери и една и съща таблица. Тогава обаче компаниите решават, че трябва да има по-малки размери и дори вкарват числата 2, 0 и 00. Дадена обиколка на талия, преди измервана като 12 се обръща на 8. Причината се крие във факта, че всеки човек иска да бъде по-слаб и размерите с големи числа не изглеждат примамливи. На всеки му е по-добре да чуе, че има обиколка на талията, която е едноцифрено число и като цяло размерите да са по-малки. Няма да скрием, че и на нас това ни допада повече.

Размерите на облеклото в Китай

Китай започва да разработва стандарти за размери на облекло през 1974 г. и въвежда свой собствен стандарт (GB 1335–81) през 1981 г., който след това е актуализиран през 1991 г. след антропометрично изследване, проведено през 1987 г. Правенето на тези стандарти леснодостъпни за производителите на облекло по света се оказва от решаващо значение впоследствие, заради външнотърговската им дейност. Техните размери са по-малки, но когато конфекцията или моделите обувки се произвеждат за износ, те отговарят на нашите стандартизирани - 100, 102, 110, 108, 104, както и на S, M, L, XL. Напасват се по обиколка на талия, ханш, дължина на крайниците и по останалите параметри. Когато става въпрос за обувки, това се случва по същия начин. Обувките се правят стандартизирани по нашите номера 36, 38, 40, 42 и т.н.

Защо таблицата с размерите на дрехите е толкова важна?

Днес брандовете трябва да задоволят пълноценно аудиторията си и често, за да направят това, се водят по демографските данни. В резултат на това, различните марки, притежавани от една и съща корпорация, често ще имат несъответстващи размери, ако оперират на различни пазари. Добавете към това различните системи за оразмеряване между държавите и други регионални особености. Например, въз основа на международна таблица с размери за жени със среден ръст 164 см, размер на дрехите 14 в САЩ съответства на 16 във Великобритания, 44 във Франция, 42 в Германия и 48 в Италия. Някъде се мерят в инчове, някъде в сантиметри, заради това винаги проверявайте, ако поръчвате продукти, дрешки или обувки с номерация, която не ви е позната. Това важи и за дамски и за мъжки продукти и за обувки.

Универсалното стандартизиране обаче XS, S, M, L, XL, XXL малко по малко започва да се използва навсякъде. Информация как са систематизирани в него номерата 42, 44, 38, 40, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60, 92, 96, 68, 72, 73, 77, 88, 92 , 102, 104, 108, 110, 100 може да откриете при всеки различен производител. Най-общо обаче, ако ви става M размер на дамски тениски, най-вероятно и на блузи с дълъг ръкав и на рокли, пак ще е той.

Когато поръчвате дрешки от нашия онлайн магазин ще откриете даденият размер на продуктовата страница, заедно с размерите, които са налични. В случай че не можете да се ориентирате, прилагаме и таблица с универсалните размери. Ако имате по-широк ханш например, талия или пък гръдна обиколка, напълно възможно е да не искате да носите S размер, а такъв, който да пасва на вашата обиколка и да ви дава свобода на движение.

Това се отнася както за дамските ни продукти, така и за всички наши мъжки и детски артикули. Разбира се, за децата има отделни детски таблици, спрямо тяхната възраст и дали са момичета или момчета. Децата растат различно спрямо пола им, това е и причината таблиците с номерация да са разделени по височина и на момичета и момчета.

В случай че търсите информация за мъже или за жени, по-долу сме приложили таблица с мерките, за да улесним и вас и нас. Там ще видите размери като 88, 92, 96, 100, 102, 104, 108, 110, на каква обиколка отговарят и на каква друга мярка. Съпоставили сме една таблица с друга, за да придобиете представа. Когато изберете наш продукт, ние ще ви го доставим с бърза доставка и преглед и тест.

Woman size chart
Man size chart
ул. Отец Паисий 2, Пловдив
envelopephone-handsetmap-markermagnifiercross