Търсене

Как се мери талия на дреха

От somaha,
октомври 17, 2022

Значението на точното взимане на размери и правилното измерване на талията

Мерките, които имаме определят как биха ни стояли желаните дрехи. Безспорно, хората си приличаме и има много дрехи, които са с универсални размери, както и такива, които са осреднени. Ще ви запознаем с различните методи, чрез които можете да премерите обиколката на вашата талия и на талията на дадена дреха. Ще обсъдим кой метод дава най-добра представа за размера и как така големината на ханша винаги е по-голяма от талията.

При неправилно измерени части на тялото, може да се объркате коя дреха ще ви пасне и коя номерация е за вас. Това в най-лошия случай може да доведе до поръчка на мъжки или дамски дрехи, които да са ви много големи (+20 см) или много малки, или пък да ви е прекалено точно по тялото и като се движите да не се усещате свободно. Това е рискът, когато се вземат неправилно мерките. Ако за първи път ще се мерите в сантиметри, то за вас сме подготвили пълната информация как да се справите. Не забравяйте, че дрехите с висока талия стигат точно до там и трябва да сте наясно с размера си. Освен това, там е и мястото, където се носят тънки коланчета, за по-добро подчертаване на фигурата.

Различни методи за взимане на размер на талията

Талията ви се намира между горната част на бедрената кост и долната част на гръдния кош и е най-тясната част на тялото. Талията ви може да е по-голяма или по-малка в зависимост от:

  • вашата генетика,
  • размер на фигурата,
  • навиците ви на живот.

Измерването на обиколката на талията може дори да ви помогне да прецените здравословното ви състояние. По-голямата талия може да означава, че имате излишни коремни мазнини, което може да ви изложи на по-висок риск от здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. Нека да видим как се мери талия на дреха и на човек.

Как да проверите колко точно е вашата обиколка на талията?

Метод 1: За да премерите талията си у дома, всичко, от което се нуждаете, е рулетка и няколко прости инструкции. Махнете дрехите от тялото си и намерете горната част на тазобедрената кост и долната част на ребрата. Това е вашата талия и тя е мека на пипане. Издишайте и увийте метъра или рулетката около вас. Проверете дали рулетката е успоредна на пода и запишете мерките си заедно с датата. Следващите пъти, когато вземате размери, ще можете да ги сравните с вече записаните.

Метод 2: Увийте ролетката през кръста ви, на около 5 см над пъпа. Ако не можете да прецените къде точно се намира това място, се наклонете настрани. Все едно се опитвате с длан да достигнете до долния край на панталона си отстрани. Тялото ви ще образува гънка и точно това е вашата талия. Сложете рулетката на това място, отново успоредна на пода.

Метод 3: Открийте къде започва гръдния ви кош и къде е пъпът ви. Разстоянието по средата е именно вашата талия.

В случай, че искате да измерите определените размери на някоя дреха. То започнете от нейната дължина и преценете къде точно ще се пада вашата талия. При различните модели дрехи, талиите могат да са по-големи размери или по-малки, спрямо вида на дрехата и нейният дизайн. Примерно при широките рокли и правите ризи, които не са вталени, талията по никакъв начин не се отличава от най-изпъкналата част. При дрехите за бременни пък, именно талията и ханша са най-изпъкналата част.

Като споменахме ханша, то за него трябва да знаете, че той е различен от талията и се намира по-долу. Ханшът е по-голям и се намира в най-широката част от тялото. Ако ви е необходима обиколка на ханша, то трябва да се измерва точно най-широката част на таза. За да бъде точно меренето, не трябва да сте с дрехи и рулетката трябва да е паралелна на пода. В противен случай, измерената дължина на ханша ще е по-голяма от реалната и размера на дрехата няма да съвпадне с вашия.

Кой метод е най-точен?

За да измерите вашия размер и този на дрехата, която да ви стои най-добре, трябва да имате няколко неща предвид. На първо място не е добра идея да се мерите сами, защото наместването на рулетката да е успоредна на пода е трудна задача. Винаги се мерете пред огледало, ако имате тази възможност. Освен това най-добре обиколка на талия, на ханш, дори гръдна обиколка се измерва, когато друг човек ви обикаля с рулетката. Особено дължината на гръдната обиколка може много лесно да се обърка, ако си вземате сами мерки, защото държейки рулетката ръцете ви могат да променят позицията си и измерените см под и върху гърдите ви да са неточни.

Сравнителна таблица с размери

Не е лошо да имате представа как да се ориентирате в различните таблици с размери за дължината и ширината. За всяка една част от тялото има такава таблица, включително и за гръдната обиколка, дължината на крака, на ръката, на самата дреха (ако е определен размер) и т.н. Целта е да съществува общо измерване, за да не се объркват хората, докато пазаруват в някой онлайн магазин.

Size chart 1
Size chart 2

Ползите от правилното взимане на мерки

Не е редно да разполагаме с толкова много свобода какво да облечем и как да го носим в и същото време да не можем да определим правилната ширина или дължина на дрехите ни и да се обличаме с по-широки или по-тесни от нужното дрехи. Ако не успеете да премерите размера на крака ви например и си избирате обувки, няма да можете да стъпвате правилно и обувката ще ви препъва и ще ограничава движението ви. Същото е и когато не успеете да измерите правилно талия, гръдна обиколка или която и да е друга част от тялото си.

Когато дрехите са измерени правилно, те стоят добре, а не са като на закачалка. Освен това, разстоянието от талията до ханша може да бъде определящо за това как изглежда цялата дреха и дали ви стои като подарена или е тъкмо за вас.

ул. Отец Паисий 2, Пловдив
envelopephone-handsetmap-markermagnifiercross