Търсене

Дрескод

От somaha,
септември 19, 2022

Трябва да признаем, че решението какво да облечете невинаги е лесно. Ако сте поканени на галавечеря... или набиране на средства... или семинар и дрескодът е написан като задължителен, то трябва да обмислите много внимателно какво точно облекло е приемливо за случая.

Дрескодовете понякога могат да бъдат трудни за дешифриране, така че по-долу накратко ще ви разкажем кои са общите правила и какво означават.

Какво е дрескод

Дрескодът е стандарт за облекло, установен за дадена среда, като например в армията, в училище, на бизнес среща или в културна група. Когато е обявено, че определено място или събитие има дрескод, това означава, че има набор от правила за това какви дрехи могат да се носят там. Дрескодът показва съответствие, чувство за принадлежност и до известна степен чувство за дисциплина.

Създава атмосфера на еднообразие и дава метод да се идентифицирате с по-голяма група чрез начина, по който се обличате. Преди всичко това обаче, премахва объркването на повечето хора относно това какво се очаква от тях, защото никой не иска да е онзи човек, който е недостатъчно добре облечен или още по-лошо, твърде добре облечен за събитието. Когато има определени правила е много лесно те да се спазват. Съществуват обаче много хора, които се объркват от някои от използваните термини и решихме с тази статия да изчистим объркването до известна степен.

Кои са най-често срещаните видове дрескод

Дрескод на работното място

Бизнес ежедневен дрескод. Този дрескод изисква мъжете да носят полуофициално облекло като ежедневни мъжки панталони, каки или чинос заедно с ризи с яки и с копчета (без вратовръзка), а жените да носят полуофициално удобно облекло, подходящо за носене в офиса. Това могат да бъдат полуформални рокли, панталони, блузи и поли. Не се допускат дамски дънки.

Ежедневен дрескод. Този дрескод е малко по-елегантна версия на най-ежедневното ни обличане и включва дрехи като дънките. При мъжете е прието - дънки или спортни панталони, комбинирани с хубава риза и блейзър, а при жените - ежедневни рокли или дънки и топове, показващи стил.

Бизнес официален дрескод

Той включва облекло за мъже, като бизнес костюми и риза, жилетка, вратовръзка и панталони. При жените е прието да носят официални бизнес костюми с дамски поли или рокля по поръчка. Използва се само за официални бизнес срещи, където и двата пола трябва да изглеждат изключително професионално. Дизайнерите считат, че дрескода бизнес официален стил е най-елегантният от всички. Ако трябва да ги разположим по ос за елегантност и формалност, то този стил е на края на оста, а от другата страна е ежедневният стил.

Елегантните костюми за жени с панталони и дълго палто или блейзър са абсолютно задължителни за бизнес дамата, която трябва да присъства на официални бизнес партита. Ако и вие сте дама, която трябва да спазва дрескода, то със сигурност не експериментирайте с модните тенденции. Разкроените рокли са приемливи, но нека подгъва да е около коляното, а не по-горе. Обувките трябва да бъдат на ток, но не повече от 9 см. както и не трябва да е прекалено тънък.

При мъжете костюмът задължително трябва да се комбинира с вратовръзка. Най-подходящи цветове са сивият и тъмносиният за костюмите. Черните мъжки дрехи също са приемливи.

Дрескод за парти

Коктейлен. Коктейлният дрескод е шанс да експериментирате с дрехи от различни материи като шифон, кадифе или пък дантела. Основно правило при коктейлния дрескод е, че дължината на полата не трябва да е прекалено малка. Когато ръцете ви са свободно пуснати, линията на подгъва не трябва да е на по-високо от върха на пръстите ви. Черната рокля е класическо коктейлно облекло.

Каквато и рокля да изберете, просто се уверете, че обувките ви са луксозни. За да направите добро впечатление трябва да са на ток, като тук може и да са тънки токчетата. Колкото по-тънък е токът, толкова по-грациозни ще изглеждат краката ви на дансинга.

При мъжете избраният стил е необходимо да е елегантен. Приети са тъмните костюми, които е добре да са вталени и да се комбинират с вратовръзка. И за добър завършек добавете елегантен чифт обувки, а не маратонки.

Smart Casual е дрескодът, който нашумя последно време. При него могат да се съчетаят дрехи като чифт дънки, с по-изискан и бляскав топ, блуза или тениска. Обувките също може да са по-елегантни. Целта е да се постигне изискан, но не прекалено стегнат вид. За мъжете е прието да се носят спортно-елегантни панталони с риза, без костюм или вратовръзка. Съвет от нас е винаги когато искате да изглеждате както официално, така и по-спортно, да залагате на тъмни цветове. Това означава, тъмно сиво, черно или тъмно синьо. Със сигурност, така ще покриете изискванията за дрескод и външен вид.

Празничният дрескод също се приема за партита. При него жените могат да носят коктейлно облекло. Съвет от нас е да заложите на червения цвят за рокля и на високите токове. За да отговорят на празничен дрескод мъжете трябва да се облекат в тъмен костюм отново, като може да добавят и празнична вратовръзка с интересен принт или блясък. Кашмирен пуловер и кадифен блейзър също са приети.

Дрескод за сватба

Със сигурност, сватбите са едни от най-празничните поводи, заради това и трябва на тях да сме добре облечени. Изисква се формалност, сако и вратовръзка за мъжете, както и коктейлна рокля за жените. Ако обаче младоженците са решили сватбата да не е толкова формална, което е напълно възможно, тогава може да не трябва да се обличате със сако и вратовръзка. Това означава, че и жените може да носят парти рокли, които не е задължително да са дълги.

Дрескодът "черна вратовръзка" е също много официален. Той е приет при вечерни социални събития и сватби. Според този дрескод мъжете е най-добре да носят официално облекло като черен или син смокинг костюм, бяла риза и черна вратовръзка. Жените пък задължително трябва да носят официални дълги до пода или коктейлни рокли, обикновено в черен цвят. Ако ви предстои такова събитие, тогава се опитайте да си представите, че отивате на Оскарите и се запитайте какво щяхте да облечете за тях. Жените, които са достатъчно предвидливи, може да се снабдят и с малък едноцветен клъч, който да им служи и за в бъдеще. Бижутата може да са дръзки и изящни, като ефектно колие и висящи обеци ще ви свършат перфектна работа.

Интересно е, че може да не слагате вратовръзка, но тогава трябва да сте с папионка. Панталоните трябва да са леко стеснени, но не като клинове. Лъскавите черни обувки са абсолютно задължителни. Сивият и синият цвят тук не са приети, нито пък шарените цветове.

Creative Black tie дрескодът е допълнение към по-горния. При него е добавена е жилетка в ярък цвят при мъжете, а при жените роклята може да е малко по-ежедневна. Например рокля с дължина до глезените и средно високи обувки са това, което ще привлече одобрителни погледи. И в тази си форма, отново не са приети другите цветове, освен бялото и черното. Не може да сте и с чисто бяла рокля. Тя задължително трябва да е черна.

На практика, за да се справите с трудната задача, може да проверите дадено събитие в предишните години с какъв дрескод е било и да се водите по дрехите на по-голямата част от хората. Това означава, че ще трябва да отделите малко време, за да се подготвите. Ако не го правите обикновено, може да ви се стори досадна задача, но не забравяйте, че крайната ви цел е да изглеждате добре.

Дрескод за кръщене

Кръщенето е малко по-малко официално от сватбата. Не е лоша идея, мъжете да носят тъмен костюм (в черно, тъмно сиво или тъмно сиво), а жените - официални дълги рокли до пода или дълги коктейлни рокли.

Как да намерим подходящия дрескод, който да съответства на работната ни среда и бизнес етикета

Дрескодът може да се счита за намеса в свободата на изразяване от някои хора. Но има обстоятелства, при които такова самоизразяване, може да се счита за неподходящо. Това е част от историята на човечеството. Първият закон например за училищния дрескод е приет още през далечната 1969 г. Съдът постановява, че училищата имат право да установят строг код за обличане и да изискват спазването от своите ученици „за насърчаване на безопасна, дисциплинирана училищна среда, предотвратяване на намеса в училищна работа и дисциплина и насърчаване на еднаквото облекло на учениците“. Въпреки че това е едно от първите проявления на съвременния дрескод, то далеч не е последното.

Обикновено всяко по-официално събитие има дрескод, но невинаги той бива спазван. Понякога е препоръчителен, като това е незадължаващ елемент, който е само за насочване, ако не знаете какво да облечете.

ул. Отец Паисий 2, Пловдив
envelopephone-handsetmap-markermagnifiercross